AssaLaMuALAikum....

DenGAn NamA ALLah YaNg MaHA PEngAsih Lagi mAhA PenyAyang

APe kHAbAr iMAn kiTA harI ini???


MAKin BerTAmBAH kAh???


MoGA-moGA kiTA senTiaSA diLimpAhi RahMAT DAn KAsih SayaNgNYA....


HAri nie ...ctiey ada baca satu pesanan/ nasihat...pesanan yang perlu kita baca...untuk kita lebih fahami apa itu Cinta Hakiki..


KAdang-kadang...bila kita tengok kawan-kawan semua dah dapat pasangan...kita tertanya-tanya...kita bila???sedih..sayu...adakah kita tak layak untuk dicintai???disayangi????...hati meronta-ronta...cemburu bila melihat rakan-rakan berpasangan...bergambar bersama...makan bersama...berpegangkan tangan....jalan bersama...


Berhenti!!!! mari kita fikir balik...patutkah kita cemburu pada cinta mereka???..fikir lagi....patutkah????...kita cemburu pada dosa-dosa yang mereka lakukan??? oh tidak kita cemburu bukan pada tempat...kenapa harus kita cemburu pada dosa yang mereka lakukan...mungkin bahagia...tapi bahagia itu cume seketika...dosa yang dapat berkekalan...mahukah kita cinta begitu??? senang...kita tak perlu cinta sebegitu....


Jadi kawan-kawan...jom kita baca pesanan nie...agar hati kita lebih kuat...lebih tabah....dalam mencari cinta yang sebenar-sebenarnya cinta...bukan cinta monyet...bukan cinta murahan...tapi cinta yang berteraskan cinta kita pada NYA...kerana hanya cinta yang berlandaskan cinta padaNYA mampu membawa kita ke syurga....bercinta sampai ke syurga...itu kan yang kita impikan???

Jadi...sabar ye sahabat-sahabat...mari lah kita cube tenangkan hati kita dengan pesanan dibawah...

Jom kita baca...fikir-fikirkan...dan renung-renungkan..

Wahai sahabatku,

Cinta itu letaknya di hati dan hati itu milik Allah. Tidak mungkin kita dapat menyentuh hati seseorang tanpa izin Allah dan jika Allah tidak mengkehendaki. Tidak patut kita serahkan hati kita yang dimiliki Allah itu kepada orang lain untuk dikuasai atau diperintah. Bahkan memang sepatutnya kita serahkan jiwa dan raga kita seluruhnya kepada Allah. Adapun rasa cinta yang lahir sesama manusia itu hanya jalan menuju cinta Allah. Janganlah sekali-kali kita menukarkan tujuan cinta di hati yang sepatutnya untuk Allah kepada manusia hanya kerana kita dapat melihat kecantikan manusia dan kita tidak dapat melihat Allah, kita cuma merasa dan melihat kecantikan segala ciptaan-Nya. Kita lupa dan selalu tidak sedar hakikat segala kecantikan itu adalah milik Allah. Jadikanlah cinta kepada manusia itu sebagai jalan menuju Tuhan, bukan matlamat dan pengakhiran destinasi cinta. Maka engkau akan lebih tenang menerima segala penolakan.

Wahai sahabatku,

Hati kita meronta untuk mencintai dan dicintai. Alangkah remuk redamnya hati tatkala apa yang kita cintai tidak kita miliki. Alangkah kecewanya jiwa tatkala cinta kita tidak dibalas oleh orang yang kita cintai. Ternyata hati itu bukan milik kita, ia milik Allah. Kita tidak bersalah tatkala cinta itu lahir terhadap seseorang, tetapi kita keterlaluan tatkala kita memaksa ia kepada seseorang. Bukankah sepatutnya kita redha dengan ketentuan Allah yang tidak menumbuhkan cinta terhadap kita di hati orang yang kita cintai? Alangkah zalimnya kita tatkala kita tidak dapat menerima apa yang telah ditetapkan oleh Allah. Sedangkan saban hari kita sering tidak menghargai cinta Allah, kita tidak pula membalas segala anugerah cinta yang Allah berikan kepada kita pada setiap hembusan nafas, pada setiap detik kehidupan yang kita lalui. Bukankah Allah lebih layak untuk murka kepada kita kerana kita tidak membalas-Nya dengan ketaatan yang sepatutnya?

Wahai sahabatku,

Allah menjanjikan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. Yakinlah akan janji Allah, sesungguhnya Allah tidak memungkiri janji. Perbaikilah setiap inci kehidupanmu agar engkau termasuk di kalangan orang yang beroleh pasangan yang baik. Allah tahu tentang dirimu lebih daripada engkau sendiri. Maka Allah telah menetapkan untukmu lebih baik daripada apa yang engkau kehendaki. Boleh jadi engkau cintakan sesuatu tetapi ia buruk bagimu dan begitu juga sebaliknya. Pada setiap persimpangan kehidupanmu, apakah engkau merasakan bahawa Allah tiada bersamamu? Bahkan dia sentiasa mendengar dan melihatmu. Persoalannya, apakah engkau sudah merintih pada-Nya, meminta pada-Nya dan memperlihatkan apa yang sepatutnya kepada –Nya? Aku berlindung dengan Allah daripada menjadi hamba yang kufur dan lupa diri.

Wahai sahabatku,

Sungguh cinta itu telah menjadi faktor yang dapat mengubah sesuatu kepada lebih baik atau sebaliknya. Ada manusia biasa yang berubah menjadi wali kerana kuasa cinta, dan ada pula yang bisa menjadi hina kerana dikuasai cinta. Ya, tamadun itu berkembang dan boleh jadi hancur kerana cinta. Tidakkah engkau melihat Taj Mahal yang terbina kerana cinta? Sebaliknya, ada pula yang membunuh kerana cinta. Persoalanku kepadamu, apakah engkau ingin berubah kerana cinta ke arah Redha Allah atau mungkin lebih jauh daripada Allah?

Wahai sahabatku,

Aku tidak mengatakan bahawa aku mengetahui segala isi hatimu atau segala kekacauan yang mengisi jiwamu. Aku cuma ingin berpesan agar engkau tidak meletakkan keinginanmu lebih tinggi daripada ketentuan Allah. Aku ingin engkau mengerti bahawa milik Allahlah segala kejadian. Kemudiannya aku ingin engkau membawa kefahaman tersebut kepada pengamalan dalam kehidupan yang kau lalui agar ia hidup bersamamu di dalam setiap inci kehidupan. Janganlah engkau mengatakan bahawa engkau mentaati Allah di saat hidupmu bergelumang dengan jahiliah. Aku juga sepertimu, anak muda yang bergelora jiwanya. Maka aku berpesan kepadamu agar aku juga dipelihara Allah daripada segala penyelewengan dalam memahami hakikat cinta. Aku memohon keampunan kepada Allah atas segala kesalahan yang kuungkapkan dan kumohon kau doakanlah kebahagiaanku di dunia dan di akhirat. Moga kita dipertemukan Allah untuk hidup di syurga yang kekal selama-lamanya.

Wahai sahabatku yang kecewa,

Bersabarlah…

jOdOh untuKmu aKan datang tidak lama lagi..~

ingatlah..JANJI ALLAH ITU PASTI.. =)


(HAsiL nukiLAn Adilah bt kamal azizi) www.tips-fb.com
0 Responses
Related Posts with Thumbnails