AsSALaMuaLaikuM.......Buat sahabat-sahabat dan saudara-saudara seislamku....semoga kita sentiasa berada di dalam limpah rahmat dan kasih-sayangNYa....semoga cinta kita padaNYa dan kekasihNya,Ya Rasulullah sentiasa teguh dan bertambah-tambah....Marilah sama-sama kita lihat dan jadikan contoh teladan tentang peribadi kekasih kita, Ya Rasulullah.......mencintai Rasulullah S.A.W bererti cinta kepada Allah S.W.T

~ Bahawasanya Rasulullah saw adalah manusia yang paling tampan wajahnya, paling bagus bentuk penciptaannya, tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek.
(Muttafaq alaih)


~ Bahawasanya Rasulullah saw berkulit putih dan berwajah elok.
(Muslim)


~ Bahawasanya badan Rasulullah saw tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek, dadanya bidang, janggutnya lebat, rambutnya sampai ke daun telinga, aku (sahabat) pernah melihatnya berpakaian merah dan aku tidak pernah melihat yang lebih indah daripadanya.
(Bukhari)


~ Bahawasanya wajah Rasulullah bulat bagaikan matahari dan bulan.
(Muslim)


~ Bahawasanya apabila Rasulullah saw gembira, wajahnya menjadi bercahaya seolah-olah seperti belaian bulan dan kami semua mengetahui yang demikian itu.
(Muttafaq alaih)


~ Bahawasanya tidaklah Rasulullah saw tertawa kecuali dengan senyum dan apabila kamu memandangnya maka kamu akan menyangka bahawa baginda memakai celak pada kedua matanya, padahal baginda tidak memakai celak.
(Tirmizi. Hasan)


~ Dari Aisyah ra, dia berkata "Tidak pernah aku melihat Rasulullah tertawa terbahak-bahak sehingga kelihatan batas kerongkongnya. Akan tetapi tertawa baginda adalah dengan tersenyum".
(Bukhari)


~ Dari Jabir bin Samurah ra, dia berkata: "Aku pernah melihat Rasulullah saw pada malam bulan purnama. Aku memandang baginda sambil memandang bulan. Baginda mengenakan pakaian merah. Maka menurutku, baginda lebih indah daripada bulan."
(Tirmizi, dia berkata: Hadis hasan gharib. Dan disahihkan oleh al-Hakim serta disetujui oleh az-Zahabi)

*Penulis memetik hadis dan dalil dari buku Mengenal Peribadi Rasulullah SAW karya Syeikh Muhammad Jamil
Zainu)


sumber : iluvislam
www.tips-fb.com
0 Responses
Related Posts with Thumbnails